Gestrand op een tropisch eiland
Door: Noor
Blijf op de hoogte en volg Noor
22 Januari 2008 | Fiji, Suva
Gestrand ?? Inderdaad, Pim en ik hebben vast gezeten op een tropisch eiland, Ik kan je vertellen niet echt vervelend.
De afgelopen twee weken hebben we doorgebracht in het geweldige Fiji.
Een vlucht van 3 uur en je bent in een totaal andere wereld.... Fiji, een eilanden groep in the Pacific bestaande uit 2 hoofd eilanden en 331 kleinere eilanden.
Na eerst een dag in een hostel in Nadi (spreek je uit als Nandi) te hebben gezeten en een kijkje in Nadi te hebben genomen zijn we een tocht over een van de hoofd eilanden,Vitu Levu, gaan maken. Een tour die we hebben geboekt bij Feejee experiance (de naam is gekoppeld aan hoe onze Nederlandse vriend Abel Tasman, Feejee als eerste op kaart zette..)
Met een groep van 8 mensen zijn we het hoofdeiland overgegaan om kennis te maken met alles wat met Fiji te maken heeft. De jongste deelneemster was 2,5 jaar oud..
De eerste dag hebben we kunnen genieten van een paar uur aan een heerlijk strand waarna we een eerste bezoek aan een lokaal dorp hebben gebracht, hier werd ons verteld wat de gebruiken zijn in Fiji en waar je rekening mee moet houden (mannen en vrouwen worden geacht een sarong te dragen, een kleed dat je draagt als lange rok) Tevens is het goed gebruik in Fiji dat als er bezoek komt om Kava te drinken. Kava is een peperplant waarvan de wortel gedroogd wordt, en vervolgens wordt fijngemalen. Dit poeder wordt vervolgens gemengt met water en dat wordt gedronken. Het smaakt naar niets, of je klei en zand aan het drinken bent... De traditie is echter heel officieel en het dorpshoofd is dan ook degene die de ceremonie voorzit.
Na dit eerste bezoek gaan we door voor de laatste activiteit van de dag, sand bording, of te wel met een bodybord van stijle zandduinen afglijden.. Erg leuk om een keer doen. 'S avonds brengen we door aan een prachtig strand waar we kunnen genieten van een prachtige zons ondergang.
De tweede dag staat in het teken van een jungle track, een tocht van 3,5 uur in een stuk tropisch regenwoud. Echt heel erg indrukwekkend, het eerste deel erg warm omdat er nog weinig beschutting van bomen is, daarna lopen we dieper in het woud, en na 2,5 uur gaat de tocht verder via een rivier, nooit gedacht dat het zo lekker is om een wandeling door een rivier te maken..
Na 3,5 uur komen we uit bij een grote rivier waar we genieten van een lunch. Hierna gaan we al tubing te rivier af, todat we bij een prachtige waterval komen waar we een paar heerlijke duiken kunnen nemen... Leuk detail is dat in het regenwoud de serie Surviver is opgenomen en in de rivier de achtergrond is voor de film Anaconda II.
Na de heerlijke duiken bij de waterval worden met een zgn longboat terug gebracht naar de bus (een tocht van nog bijna een uur)
De avond brengen we door in de hoofdstad van Fiji, Suva. Omdat iedereen nogal moe is van de tocht gaan we naar de bioscoop, de film American Gangster.., maar dit alles niet voordat we kunnen genieten van de lokale dansen die worden vertoond tijdens het eten.
De derde dag gaan we een bezoek brengen aan een lokaal weeshuis. De weeshuizen in Fiji krijgen niet veel steun van de overheid en zijn dus afhankelijk van hulp van anderen. Feejee experiance zorgt dan ook dat ze geregeld bij de weeshuizen stoppen en elke tour neemt andere spullen mee. Aangezien het nieuw schooljaar deze week weer begint, nemen wij schoolspullen mee.
Echt indrukwekkend om te zien hoe de kinderen leven, hoe ze worden opgevangen en hoe ze plezier hebben met elkaar. Bij aankomst stellen alle kinderen zich aan ons voor en vertellen ons wat ze willen worden als ze groot zijn, de meest opvallende was toch wel het jongetje dat ' Paper' wil worden als hij groot is...:-)
Na dit bezoek gaan we door naar een officeel bezoek aan een van de lokale dorpen, en hier wordt een officiele Kava ceremonie voor ons gehouden.. Na het officiele deel, moeten de mannen blijven om de rest van de kava op te maken en gaan de vrouwen armbanden weven.
De bedoeling is om na dit bezoek te gaan bamboo raften, maar doordat de rivier te wild is gaat dit niet door. We gaan dus verder naar onze eindbestemming voor de dag, VoliVoli beach, onderweg, nou ja weg, een modderpad met bruggen die niet meer zijn dan wat boomstammen over de rivier, Bij een van deze zgn bruggen zien we dat de lokale kinderen deze gebruiken als duikplank, pim besluit spontaan dat hij dit ook wil en zo gezegd, zo gedaan.
Eind van de dag komen we aan in VoliVoli, een idilisch plekje en we besluiten hier een paar dagen te blijven om de volgende bus te pakken die ons weer terug brengt naar Nadi.
De volgende twee dagen heerlijk gerelaxed en genoten van de mooie omgeving.
Zaterdag gaan we dan weer verder voor onze laatsta dag. Er is inmiddels een nieuwe groep gekomen en zij zijn nog niet in een weeshuis geweest dus dat is de eerste stop. Na weer een bijzonder bezoek gaan we door naar de laatste activiteit, een bezoek aan de natuurlijke mud- en hot pools. Oftewel lekker kliederen in een modderbad, andere mensen betalen hier honderden euro's voor in de moderne beauti-salons hier kan je er gewoon inspringen...
Na deze activiteit zit onze eerste week erop en gaan we terug naar Nadi, vanuit hier vertrekken we naar een van de eilanden Mana Island, een prachtig tropisch eiland met niet veel meer dan een 2 hostels en een resort.
Al snel wordt ons duidelijk dat het eiland leven vooral in het teken staar van relaxen. De enige manier om de dagen te onderscheiden is dan ook het verschil in het avond programma en de creative activiteiten overdag, hoeden weven van cocos bladen, sieraden maken van cocosnoten, een wandeling naar het uitkijkpunt enz, kortom hier hebben we alleen maar gerelaxed.
Na een dag of 4 begon het weer echter om te slaan en kregen we te maken met flinke regen buien en windstoten, Na twee dagen regen zouden wij vertrekken om terug te gaan, aangezien we dag daarna weer terug moeten naar NZ. Nadat we netjes zijn uitgechecked en we klaar staan om te vertekken wordt ons echter medegedeeld dat we niet kunnen vertrekken omdat er geen boten meer varen.., gelukkig hebben pim en ik nog een dag speling, dit geld echter niet voor iedereen. Uiteindelijk zijn een aantal mensen per helicopter naar de lucht haven gebracht. Wij moeten echter hopen dat het slechte weer, veroorzaakt door een cycloon die in de buurt is, verbeterd en dat we de volgende dag wel kunnen vertrekken..
De volgende dag is het weer gelukkig een stuk opgeklaard en kunnen we inderdaad terug. Bij aankomst in Nadi wordt snel duidelijk waarom er geen boten waren die de dag ervoor wilde varen, de cycloon heeft hier duidelijk meer huisgehouden. een boot omgeslagen, het water paars en heel veel rommel, bladeren en takken aan de kust.
Voor ons zat onze broodnodige vakantie in Fiji er weer op, helaas maar waar.
Fiji is echt een aanrader!!!
Inmiddels zijn we onderweg naar het zuidereiland waar we donderdag aankomen.
Foto's volgen snel...
Liefs Pim en Noor
22 Januari 2008 - 07:40
Lon:
Wat een verhaal weer zeg...jeetje, geweldig gewoon. Ik maak me er helemaal een voorstelling van, super ! Maar ben ook heel blij dat jullie daar weer weg zijn, tenminste weer contact ! Dat heb ik wel gemist hoor. Moet ook zeggen dat ik je steeds meer mis, maar dat is alleen maar goed natuurlijk...
Nou, heeeeeel veel plezier nog en tot bels/mails enz. !
Dikke kus voor jullie allebei, Lon. -
22 Januari 2008 - 07:53
Betty:
Nou nou wat een belevenissen!!!!!!!!
Prachtig verslag!!!!Genieten jullie maar lekker,hier regent het de hele dag!!!!!
ik heb er al een hekel aan om mijn hondje uittelaten!!!!....Liefs van Heinrich en Betty -
22 Januari 2008 - 08:03
Anneke :
Hallo zeg, en ik was al jaloers!
Fijn dat jullie het zo leuk hebben gehad, het klinkt allemaal ook zo super goed.
Laten we snel contact hebben!
Groetjes Anneke -
22 Januari 2008 - 17:53
Gerben:
Ben nog steeds jaloers. Maar klinkt erg goed. Ben benieuwd naar de foto´s.
gr Gerben -
22 Januari 2008 - 18:19
Lonneke:
Wat super gaaf om zo met jullie mee te kunnen reizen!!!
Ben benieuwd naar de foto\'s, en GENIET GENIET GENIET!!
Liefs Lonneke
Ps: Noor, je huisje staat er nog hoor. Hopelijk is hij ook carnaval-proof, want volgende week begint het feesten weer. (al hadden ze het afgelopen zondag ook al errug gezellig in de kroeg....Oordoppen in dus!!) -
22 Januari 2008 - 18:34
Hans En Wil:
Dag lieve schatten.. Schandalig laat, maar allereerst nog de beste wensen! ;) Zo\'n tropisch eiland lijkt ons ook wel wat, met bijvoorbeeld twee palmbomen naast elkaar, een hangmat, een cocktail en een \"geschikte\" bartender.. Hihi.. We blijven jullie volgen! Liefs
Hans en Wil L. te H. -
22 Januari 2008 - 20:57
Niels:
Welja, hagelwit strandje erbij, palmboompje erop, snufje tropische zee... . Het houdt maar niet op met die paradijselijke verkenningen van jullie. Ik eis dat jullie maar matig genieten want anders word ik te jaloers -
24 Januari 2008 - 00:50
Thomas:
Ja, zeg wat een verhaal; je zou er zo willen blijven op zo'n eiland. Nog steeds zin om naar ons kneuterige landje in druilerig Europe terug te komen ? What ever ! Genieten jullie maar van elke minuut in het paradijs ! -
24 Januari 2008 - 11:45
Pa:
Hallo jongens, zo te lezen hebben julle inderdaad een paar verschrikkelijk mooie weken gehad op de Figi eilanden.Ik hoop dat het Zuid-eiland van Nieuw Zeeland ook zoveel mooie ervaringen zal opleveren . We spreken elkaar snel.
Groeten en XXX Pa. -
26 Januari 2008 - 19:14
Pascal En Nicole:
Leuk om te lezen hoe jullie het gehad hebben daar. ben benieuwd hoe jullie het zuider eiland gaan vinden en Pim was het leuk bungee jumpen jij liever als ik........
spreek jullie snel
groetjes pascal en Nicole